web
statistics

Četiri faze bolesti šuljeva

Četiri faze bolesti šuljeva i operacija hemoroida

bolesti suljeva operacija hemoroida

Hemoroidi, odnosno hemoroidalna bolest se uobičajeno deli na četiri stepena ili stadijuma.

Za prvi stadijum bolesti karakteristično je slabo krvarenje, peckanje ili svrab. U ovoj fazi hemoroidi nisu prolabilni, ne ispadaju. U drugom stadijumu su hemoroidi nešto veći i povremeno ispadaju, ali se posle defekacije sami vraćaju. I u ovoj fazi se javlja krvarenje. Bolovi su nešto oštriji.Treći stadijum hemoroidalne bolesti karakteriše još češće ispadanje, čak i prilikom nekih drugih napora, ali se hemoroidi ne vraćaju uvek sami, veće je potrebno učiniti to mehanički. Poslednji, četvrti stadijum je faza u kojoj su hemoroidi konstanto napolju i ne mogu se vratiti ni „ručno“. Ovaj stadijum karakteriše jak bol i konstantno krvarenje.

uklanjanje hemoroida
Dijagnostika i pregled hemoroida

Ako se pacijent javi u prvoj fazi bolesti, radi se rektoskopija i kolonoskopija, da bi se otklonila sumnja na neku drugu bolest debelog creva. Lekar može i prstom da utvrdi da li postoje neke abnormalnosti.
Lečenje hemoroida

U početnim stadijumima hemoroidi se mogu lečiti promenom načina ishrane. Naime, često su oni izazvani neredovnom i tvrdom stolicom, odnosno zatvorom. U tom slučaju se problem rešava konzumiranjem voća i povrća i unosom hrane koja je bogata biljnim vlaknima, uz unošenje bar dva litra tečnosti dnevno. Obavezno se treba koliniti jake i prezačinjene hrane, pre svega preterano ljute ili kisele. Ove mere će stolicu uliniti mekom i redovnom, pa će se izbeći i napinjanje pri pražnjenju. U prvoj i drugoj fazi bolesti primenjuje se takozvani konzervativni način lečenja, što, pored obavezne promene režima ishrane podrazumeva propisivanje raznih masti i čepića. Iako se veliki broj masti može kupiti i bez lekarskog recepta, nije preporučljivo lečiti se na svoju ruku.

Ako ove mere ne daju rezultate, ili se pacijent javio u već poodmakloj fazi bolesti, primenjuju se neke druge metode. Postavljanje elastičnih ligatura oko korena hemoroida je jedna od mera koja se praktikuje. Ligatura prekida dotok krvi u oboleli hemoroid i on se, posle nekog vremena, isušuje i otpada. Potrebno je da prođe jedna do dve nedelje kako bi rana zarasla. Još jedan način je sklerozacija, odnosno ubrizgavanje sklerozantnog sredstva u hemoroid. Efekat je, kao i kod ligatura, postepeno odumiranje obolelog krvnog suda.

uklanjanje hemoroida

Ublažavanje simptoma hemoroida
Kvašenje toplom vodom

Za ublažavanje simptoma i smanjenje rizika od pogoršanja, kvasite analnu regiju. Jedan od načina je da primenite „sedeću kupku“ sa običnom, toplom vodom, dva do tri puta dnevno. Ovo može da ublaži svrab, iritaciju i grčenje muskulature sfinktera. Možete sedeti u kadi napunjenoj sa nekoliko cm tople vode ili koristite tuš. Sapun može da oteža stanje. Na kraju, nežno osušite ovu regiju.

Izbegavajte upotrebu suvog toalet papira ukoliko Vas iritira.
Ako Vas suv toalet papir iritira, nežno očistite regiju vlažnim maramicama nekoliko puta dnevno ili nakon svakog pražnjenja creva.

Stavljajte hladne ili vlažne obloge.
Da bi se smanjio otok, stavljajte hladne obloge ili led umotan u peškir direktno na spoljašnju regiju u trajanju od 10 minuta. (Ne stavljajte led u rektum niti ga ostavljajte duže jer koža može da se smrzne). Prvo očistite regiju, a zatim stavite oblogu na analnu oblast, da osetite efekat vlaženja i hlađenja. Sklonite posle 15 minuta i ponovite postupak po potrebi.
Operacija hemoroida

Kada su hemoroidi stalno prolabilni, uklješteni i ne mogu da se vrate, neophodna je hirurška intervencija (hemoroidoktomija). I kod hirurških intervencija postoje različite metode, a najefikasnijom u ovom trenutku se smatra takozvana THD metoda (transanalna hemoroidalna deartelizacija). Kada se primenjuje ova metoda nema rizika od komplikacija, procedura se izvodi pod lokalnom anestezijom i bezbolna je, oporavak traje znatno kraće.

uklanjanje hemoroida

Leave a comment