web
statistics

Hemoroidi, šuljevi- Prevencija, ishrana.

Hemoroidi, šuljevi- Prevencija, ishrana.

Prema lokalizaciji postoje dve vrste hemoroida- spoljašnji i unutrašnji. Granicu između njih sačinjava zupčasta linija, koja predstavlja anatomski deo anusa. Spoljašnji hemoroidi, kako im samo ime kaže, nalaze se spolja, odnosno izvan analnog kanala. Najčešće nastaju prolapsom, odnosno ispadanjem unutrašnjih hemoroida. Unutrašnji hemoroidi su oni hemoroidi koji se nalaze u unutrašnjosti analnog kanala.

Hemoroidi (u narodu poznatiji i kao šuljevi), predstavljaju proširene vene anusa i donjeg dela rektuma. Nastaju tako što se vene pod pritiskom proširuju, zidovi im se istanjuju i krvare, a ukoliko se rastezanje i pritisak nastave ispadaju napolje izvan anusa.

uklanjanje hemoroida

Veoma su česta pojava i kod muškaraca i kod žena. Međutim tačan uzrok nastanka hemoroidalne bolesti nije još uvek u potpunosti poznat. Faktori koji doprinose nastanku hemoroida su nasledni faktori, trudnoća, dugotrajno sedenje ili stajanje. Takođe su značajni predisponirajuci faktori koji se odnose na sam digestivni trakt, pre svega na hroničnu opstipaciju ili dijareju, zatim na infekcije analne regije, poremećenu funkciju creva zbog dugotrajne upotrebe laksativa, napinjanje tokom pražnjenja creva i dugotrajno sedenje na wc solji.

Lagana ishrana koja obiluje hranljivim vlaknima, antioksidansima te dovoljnim unosom vode, najbolji je način olakšavanja tegoba koje izazivaju hemoroidi. Svakako neka se na Vašem jelovniku nadju mekinje, jabuke, kruške, repa, kupus, brokula, mahunasto povrće, cela zrna žitarica. Od velike pomoći može biti tamno bobičasto voće poput borovnica, crnih ribizla, višanja i sokovi od ovog voća jer jačaju kapilare i vene i tako štite od hemoroida. Bobičasto voće je bogato flavonoidima koji jačaju krvne sudove i smanjuju njihovu nabreknutost. Potrudite se da svaki dan pojedete barem jedan kuvani obrok, supu ili čorbu naročito. Obratite pažnju na unos tečnosti jer ona prirodno „omekšava“ stolicu pa je i defekacija lakša, a time i tegobe povezane s hemoroidima blaže. Osim vode, dobar izbor je i zeleni čaj jer obiluje antioksidansima te čaj od Kombuche jer ima antibakterijska svojstva i jača odbrambene sposobnosti organizma. Ishrana bogata vlaknima omogućava upijanje tečnosti i bubrenje što olakšava varenje i kasnije pražnjenje putem redovne stolice.

uklanjanje hemoroida

Ukoliko hemoroidi krvare koristite namirnice bogate vitaminom K poput zelenog lisnatog povrća, a ako je krvarenje obilno i dugotrajno potražite dodatak ishrani koji osigurava gvoždje. Dodatno, istraživanje novijeg datuma pokazuje da je u ublažavanju bola i krvarenja povezanih s hemoroidima korisno uzimati ekstrakt kore bora u dozi od 300 mg dnevno. Za blagotvoran učinak zaslužan je flavonoid piknogenol koji dokazano poboljšava funkciju epitela krvnih sudova.

Hrana koju je poželjno izbegavati uključuje crveno meso, mesne prerađevine, industrijski prerađene proizvode i čokoladu. Također, kafa, alkohol i jaki začini (npr. čili) mogu pogoršati tegobe.

hemoroidi suljevi

Leave a comment