web
statistics

Terapija hemoroida prirodnim putem

krema za hemoroide

Hemoroide imamo skoro svi. Najčešće se ne ogledaju nikakvim simptomima i nisu bolni.

Hemoroidni jastučići predstavljaju normalnu strukturu završnog dela čmarnog creva koji obezbjeđuju hermetičnost i kontrolu tečnosti i gasova. Izgrađeni su od krvnih sudova, mišićnih i elastičnih vlakana i vezivnog tkiva. Smešteni su ispod sluzokože. O hemoroidnoj bolesti govorimo kada se u ovim formacijama pojave tegobe.

Postojanje čak i velikih hemoroidnih jastučića u odsustvu tegoba ne predstavlja razlog za lečenje.

Kako se leče Hemoroidi – terapija i operacija hemoroida

Na kraju debelog creva je anus. Ispod sluzokože čmara je venski splet koji ima sitne čvoriće. Usled navedenih uzroka ovi se mali čvorići pretvaraju u čvorove, koji se golim okom ne vide. Ovi prošireni venski čvorovi su šuljevi ili hemoroidi – hemoroidi su proširene vene analnog otvora. Spoljni hemoroidi su na kraju čmara, a unutrašnji su unutar debelog creva par santimetara od analnog otvora.

Hemoroidalna bolest počinje u času kad u čvoriću dođe do upale hemoroida i do tromboze. U slučaju upale čvorić nabrekne, postaje tamnoplave do crnkaste boje, vrlo je bolan pa smeta pri sedenju i u hodu. Posle odgovarajućeg lečenja, naročito pri mirovanju, nestaju upalne promene, hemoroidalni čvorić splasne, a od njega ostaje još samo produžetak hipertrofične kože, koji visi na granici između kože i sluzokože čmara kao resica (fibroza čvorića). Dođe li do prsnuća upaljenog čvora – hemoroida, sadržaj se može isprazniti pa se na njegovom vršku može primetiti perforativni otvor. Ako na tom mestu nastane zaraza gnojnim klicama, čvor se pretvara u apces i konačno u ulkus.

Pacijentima smeta i pojačano lučenje sluzi i iritacija predela oko anusa kao što je svrab, peckanje, nelagodnost.

uklanjanje hemoroida

Po svojoj prirodi hemoroidalna bolest je progresivna tako da se samo redovnim pregledima, doslednim sprovođenjem saveta lekara i lečenjem ova bolest može kontrolisati. Naročito je važno obratiti se lekaru kada se radi o hemoroidima prvog stepena, jer u tom slučaju je saniranje ovog stanja mnogo jednostavnije i uspešnije. Do III stepena bolesti krema za hemoroide može uz pravilnu ishranu i stolicu da smanje hemoroide i tegobe. IV stepen hemoroida je za operaciju.

Uvećani hemoroidi su bolest koja izaziva smetnje kod velikog broja bolesnika. Izaziva i razne nedoumice, kao i strahove, pogotovo od malignog oboljenja. S jedne strane taj je strah pozitivan jer „tera“ ljude kod lekara, ipak iako je taj strah u većini slučajeva neopravdan, dolazak kod lekara omogućava dijagnostikovanje nekog težeg oboljenja, doduše u vrlo malom postotku. Iako postoje razne pretpostavke, pravi je uzrok nastanka hemoroidalne bolesti nepoznat.

Najčešće hemoroidi nastaju usled nepravilne ishrane i tvrde stolice, usled dugog sedenja na toalet šolji, nakon porodjaja, usled stalnog sedenja – hemoroidi su profesionalna bolest vozača, šalterskih službenika, biciklista, usled upotrebe lekova, nakon povrede donjeg dela tela. O čemu voditi računa kod hemoroida:

– paziti da se ne pojavi opstipacija – zatvor stolice i tvrda stolica

– ne nadraživati želudac alkoholnim pićem

– ne upotrebljavati u ishrani slana, ljuta i začinjena jela, kao ni suvu hranu

– paziti se od prehlade, posebno donji deo tela

– izbegavati dugotrajno hodanje i rad u stojećem ili sedećem položaju

– nikad ne sedeti na hladnom, posebno na metalu, izbegavati vožnju biciklom i sedenje na tvrdom sedištu

– posle svakog toaleta koristiti samo hladnu vodu za pranje hemoroida

Hemoroidi su vrlo česti. Svaka četvrta osoba ima ovaj problem u nekom periodu života. Smatra se da čak 50% osoba iznad 50 godina pati od hemoroida, i nikada ne prelaze u malignu bolest ali vrlo mali broj oboljelih osoba traži stručnu pomoć.

uklanjanje hemoroida

Kako se prepoznaju hemoroidi

U najvećem broju slučajeva pacijenti se žale na neugodan osećaj težine i peče­nja u predelu anusa, u drugim slučajevi­ma, opet, postoji vrlo izražen svrab u tom području.

Postoje slučajevi u kojima osoba primećuje da ima hemoroide jer zapaža da stolica izgleda kao da je pre­mazana crvenom bojom i što prvenstve­no tokom izbacivanja stolice gubi poko­ju kap sveže krvi: to označava daje pro­lazak stolice, ili zbog mehaničkog ili zbog kvasećeg delovanja koje izaziva, uzrokovao prskanje pokojeg hemoroidalnog čvorića s posledičnim krvare­njem.

Uvećani hemoroidi koji krvare se brzo saniraju uz BioHemorrhoids kapi za hemoroide koje brzo, već nakon jednog dana zaustavljaju krvarenje, a posle vremenom jačaju vene i razbijaju ugruške i trombove u hemoroidalnom spletu vena.

Krvarenje iz čmara je uvek razlog za zabrinutost. Ako se javi u trenutku pražnjenja creva, onda su u pitanju najverovatnije hemoroidi. Ali, pri najmanjoj sumnji, naročito posle 50. godine života ili ako je u porodici bilo slučajeva polipa ili raka creva, potrebno je obaviti detaljne preglede. Pri ispoljavanju drugih simptoma takođe se treba obratiti lekaru

Tokom velike nužde se primećuje krv, najčešće na toaletnom papiru. Nakon krvarenja bolovi oslabe ili potpuno prestanu. Međutim, krvarenje se može javiti i na početku i u toku defekacije, a ponekad krv brizga u tankom mlazu što naročito uplaši pacijenta. Takva stanja podrazumevaju neodložno obraćanje lekaru jer je indikovano nakon detaljnog pregleda učiniti tamponadu do konačnog rešavanja problema. Ili koristiti BioHemorrhoids kapi koje stežu krvne sudove i sprečavaju krvarenje.

Trombozirani hemoroid u kojem se krv zgrušala, uzrokuje vrlo jaku neugodu kroz dan-dva, ali se zaleči spontano. Medjutim, to stanje se ponavlja. Zbog toga se uz kremu za hemoroide koriste i kapi za hemoroide koje razbijaju trombove.

Na prvom mestu podsećamo na lako­ću s kojom hemoroidni čvorići bivaju za­hvaćeni flebitičkim procesima, tj. upa­lom proširenih vena. U tom slučaju čvo­rići postaju napeti, nabrekli, zacrvenjeni, uvećavaju se, postaju vrlo bolni, izaziva­ju lažnu potrebu za stolicom; stolica po­jačava bolnost, a može se pojaviti i tem­peratura. Pravovremena upotreba biljne kreme za hemoroide već kod prvih simptoma brzo dovodi do smanjenja upale hemoroida i nestanka boli i pečenja.

Kapi i krema za hemoroide se koriste podjednako uspešno i kod spoljnih i kod unutrašnjih hemoroida i najbolji su izbor za hemoroide koji krvare.

U slučajevima kad osoba ne uspe da izleči svoje hemoroide iz nekog razloga, postoje metode i terapije uklanjanja hemoroida, koje su sve sličnog delovanja, samo od stanja hemoroida pacijenta, obučenosti lekara i njegove procene zavisi koji će metod izabrati za uklanjanje hemoroida.
uklanjanje hemoroida

PRIRODNO LEČENJE HEMOROIDA

Narodna tradicija je za hemoroide koristila meleme i kupke, redje čajeve. Hemoroidi su bolest vena ali tek kada se desi upala hemoroida ljudi se sete da ih leče. U tom smislu su se najčešće koristili melemi od nevena i kantariona koji su smanjivali upale hemoroida, zatim kreme sa hajdučkom travom, kamilicom, gavezom, koje omekšavaju upaljeno i uvećano tkivo. Kreme i melemi sa divljim kestenom i raznim drugim biljem su se koristile za razbijanje trombova u upaljenim venama. Tek je savremena nauka uspela da stvori kompleksne kreme koje imaju precizno i široko delovanje na hemoroide. Naša krema na primer, osim što u sebi ima ekstrakte lekovitog bilja, ima i vitamine, alantoin, pantenol i mineralne dodatke koji daju dodatnu vrednost i delovanje kremi. Zato se korisnici uvek iznenade razlikom koju BioHemorr krema pravi u odnosu na narodne meleme.

Najpoznatije biljno ulje za lečenje hemoroida je kantarionovo ulje koje dovodi do smanjenja upale ali nema izraženu snagu da razbija trombove i ugruške, baš kao i nevenovo ulje koje se koristi za te namene. Neka druga ulja koja imaju u sebi aktivne materije da razbijaju trombove nisu preporučljiva jer mogu da naprave opekotine na sluzokoži analnog otvora. Zato smo mi osmislili kremu za hemoroide koja deluje spolja i kapi za hemoroide koje deluju iznutra na uklanjanje zastoja u venama.

Takodje, često su se koristile kupke sa lekovitim biljem koje steže, ne bi li se smanjile tegobe sa hemoroidima, a tu su najpoznatije biljke bile rusomača, žalfija, hajdučka trava, preslica, zdravac, virak, sve biljke koje stežu i zaustavljaju krvarenje. I dan danas je preporučljivo praviti kupke sa čajem tih biljaka, samo što kupka treba da bude u mlakoj vodi, nikada u jako toploj vodi.

Nikako nije preporučljivo koristiti primitivne varijante lečenja i hemoroide bockati iglom i ispuštati krv iz jako uvećanih i upaljenih hemoroida – to je opasna stvar koja može dovesti do velikog krvarenja i infekcija. Uvek prvo treba otići kod lekara na pregled i terapiju.

TERAPIJE ZA HEMOROIDE I OPERACIJE HEMOROIDA

Za trajno lečenje hemoroida danas su u svetu zastupljene 3 priznate metode, i to:

– skleroterapija ili inekciozno lečenje

– podvezivanje ili ligiranje hemoroida

– operativno lečenje

Inekciona terapija. Danas je lečenje ovom metodom veoma brzo, skoro bezbolno i bezopasno, a vrši se u ambulantnim uslovima. Bol je sasvim mali i javlja se kod vrlo osetljivih osoba nakon inekcije koja se daje ambulantno. Međutim, ne treba sve hemoroide lečiti inekciono.

Podvezivanje ili ligiranje. To je veoma jednostavna metoda koja se, takođe, izvodi u ambulantnim uslovima i osoba je posle intervencije sposobna za rad. Posle ove intervencije, ponekad, posle nekoliko sati ili dana, može doći do nelagnodnosti, pa čak i bola u predelu anusa, koji se može ublažiti običnim aspirinom. Ovom metodom se vrši potpuno izlečenje hemoroida, jer se gumenom vezivanjem hemoroid potpuno uklanja, tj. on otpada zajedno sa gumenom ligaturom, što se dešava kroz nekoliko sati ili dana. Ova metoda se još naziva „metoda po Baronu“ lekaru koji je izmislio aparat za stavljanje gumene ligature oko hemoroidnog čvora.

Ako se bolni napadi ponavljaju i nakon sprovedenog lečenja lekovima, bolesnik se upućuje na hirurški zahvat. i u slučaju kada se mala krvarenja javljaju ustaljenim ritmom (opasnost od nastanka malokrvnosti) ili ako postane teško hemoroide držati pod nadzorom, bolesnik se upućuje na hirurški zahvat.

Zahvat se po pravilu, sprovodi u epiduralnoj anesteziji, a traje pola sata do 45 min. zahvatom se prazne čvorići hemoroida ispunjeni ugrušcima, a potom se podvezuju vene i arterije.

Kriohirurgija se sastoji od razaranja hemoroida smrzavanjem, primenom ras­hladnog instrumenta na bazi tečnog azota ili na bazi azotsuboksida.

Hemoroidektomija je klasična operacija hemoroida. Ako medikamentno lečenje nije dalo povoljne rezultate, a smetnje (bolovi, pečenje, gubici krvi) su posebno intenzivne i teško podnošljive, i ako s druge strane nije moguća kriohirurgija, ne preostaje ništa drugo nego pribeći tradicionalnom hirurškom zahva­tu odstranjenja hemoroida. Postoperativni tok je uopšteno vrlo bolan i neugo­dan, i zahteva, za razliku od kriohirurgije, bolnički smeštaj i ostanak u bolnici nekoliko dana, ali je taj tip intervencije jedini sigurno delotvoran u gotovo svim slučajevima.

U nekim slučajevima se koristi i laser, ali iskustva pokazuju da se laserom ne pokazuju rezultati bolji od onih koji se postižu klasičnim operativnim zahvatom.

Nakon operacije, bolesnik u bolnici najčešće boravi 4 – 5 dana, odnosno sve dok se stolica potpuno ne reguliše.

hemoroidi suljevi

Leave a comment